Liga Bancherilor din Moldova lansează Certificatul European Bancar

Joi, 20 martie, Liga Bancherilor din Moldova sub egida Asociației Instituțiilor Bancare Europene de Training – EUROPEAN BANKING AND FINANCIAL SERVICES TRAINING ASSOCIATION (EBTN) a lansat prima grupă de participanți din cadrul programului de studiu în domeniul bancar – Certificatul European Bancar – EUROPEAN FOUNDATION CERTIFICATE IN BANKING (EFCB).

EBTN (www.ebtn-association.eu) este o asociație a instituțiilor europene de training în domeniul bancar, cu sediul la Bruxelles, care în 2001 împreună cu cei 18 membrii din 16 țări europene, și cu sprijinul Programului Leonardo da Vinci al Uniunii Europene, a întemeiat European Foundation Certificate in Banking.

Programul de training pentru EFCB poate fi oferit doar de instituțiile acreditate. Acreditarea se realizează prin Comitetul de Acreditare și Certificare al EBTN. Obiectivul principal al Comitetului este să asigure calitatea materialului de program și a examenului. Certificatul EFCB este emis de EBTN. Liga Bancherilor din Moldova a devenit membru asociat al EBTN în octombrie 2013 și a primit acreditarea EBTN pentru EFCB în ianuarie 2014.

Certificatul EFCB reprezentă o recunoaștere a competențelor profesionale în domeniul industriei financiar-bancare, în orice țară din UE, conform standardelor Centrului European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale – CEDEFOP. Promovarea acestui program în Republica Moldova va contribui la sporirea competenței forței de muncă din sectorul financiar și implicit a calității serviciilor financiare, iar în ultimă instanță la îmbunătățirea serviciilor publice și a mediului de afaceri din țară. De asemenea, grație acestui program se vor crea oportunități pentru un număr mare de angajații din bănci și din alte instituții financiare nebancare de a obține o recunoaștere pe plan european a competențelor profesionale în domeniul financiar-bancar, fiindu-le create premise pentru o creștere profesională și de carieră.

Programul de studiu se adresează tuturor angajaților din sectorul bancar, care doresc să-şi perfecționeze cunoștințele necesare unui specialist din industria serviciilor financiar bancare, precum şi tuturor acelora care simt nevoia să fie pregătiți pentru acele procese și tendințe economice pe care le va determina intensificarea procesului integraționist al Republicii Moldova. De asemenea, programul se adresează și reprezentanților din sectorul financiar nebancar (instituțiile de microcreditare, leasing, asociațiile de economii și împrumuturi pentru populație), cât și studenților din ultimul an și masteranzilor din cadrul instituțiilor de învățământ superior cu profil economico-financiar.

La eveniment, care a fost moderat de Președintele Ligii Bancherilor din Moldova, Dumitru Ursu, au participat autorii manualului de curs, care vor fi și traineri în cadrul programului, cei 25 de participanți înscriși la curs – reprezentanți ai sectorului financiar bancar, sectorului de microcreditare și ai unor companii din business, precum și experții bancari și financiari selectați de către Liga Bancherilor din Moldova ce vor acorda consultanță pe toată durata programului, și reprezentanții mass-media.